Masak Nasi LEMUNI dan BUBUR PULUT HITAM
Nasi Lemuni
Bahan
3 pot/ cawan beras
3 genggam pucuk lemuni hitam
1 genggam daun inai ( optional. Inai ni panas sikit )
3 cawan santan
1 1/2 cawan air
1/4 sudu teh halba
1/4 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, di hiris
garam & gula secukup rasa
Cara
1. Kisar pucuk lemuni & daun inai dengan 1 1/2 cawan air. Tapis pati & buang hampas.
2. Basuh beras & masukkan dalam rice coooker.
3. Masukkan pati campuran lemuni, santan, bawang merah, bawang putih, halia, halba & lada hitam. Kacau rata.
4. Tambah garam & gula secukup rasa. Tambah secukup air/ santan jika perlu.
5. Masak dalam rice cooker.
6. Hidangkan bersama sambal telur / daging masak wira ( my mak's recipe ), ikan goreng/ bilis goreng & timun.
Note: pucuk lemuni digunakan instead of daun lemuni coz daun lemuni lebih pahit. Tapi nasi lemuni kalau dah masak tak pahit pun.
Bahan
3 pot/ cawan beras
3 genggam pucuk lemuni hitam
1 genggam daun inai ( optional. Inai ni panas sikit )
3 cawan santan
1 1/2 cawan air
1/4 sudu teh halba
1/4 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, di hiris
garam & gula secukup rasa
Cara
1. Kisar pucuk lemuni & daun inai dengan 1 1/2 cawan air. Tapis pati & buang hampas.
2. Basuh beras & masukkan dalam rice coooker.
3. Masukkan pati campuran lemuni, santan, bawang merah, bawang putih, halia, halba & lada hitam. Kacau rata.
4. Tambah garam & gula secukup rasa. Tambah secukup air/ santan jika perlu.
5. Masak dalam rice cooker.
6. Hidangkan bersama sambal telur / daging masak wira ( my mak's recipe ), ikan goreng/ bilis goreng & timun.
Note: pucuk lemuni digunakan instead of daun lemuni coz daun lemuni lebih pahit. Tapi nasi lemuni kalau dah masak tak pahit pun.
- BUBUR PULUT HITAM
- Masa:
- Penyediaan: 15 minit | Memasak: 40 minit | Keseluruhan: 55 minit
Bahan-Bahan:
- 1 1/2 cawan pulut hitam
- 6 cawan air, untuk merebus pulut
- 1/2 biji kelapa (anggaran 2 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair)
- 2 helai daun pandan, carikkan dan simpul
- 3/4 cawan gula putih
- 1/2 ketul gula melaka
- garam secukup rasa
- 1 sudu besar tepung jagung
Cara Penyediaan:
- Cara untuk masak bubur pulut hitam:
- Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
- Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri.
- Cara untuk kuah santan:
- Masak baki 1 cawan santan tadi di atas api yang kecil sehingga mendidih. Perlu selalu kacau supaya santan tidak berketul.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Tips: Rendam pulut hitam
semalaman. Ini supaya dapat menjimatkan masa merebus. Kalau tak cukup
masa, memadai rendam selama 3-4 jam, tetapi pulut perlu direbus agak
lama untuk kembang dan lembut.
Garis panduan ukuran cawan dan sudu di iResipi.com
Garis panduan ukuran cawan dan sudu di iResipi.com
No comments:
Post a Comment