Kandungan HERBA - khusus untuk Perawatan WANITA - MANJAKANI + SIREH
Sesiapa berminat untuk mendapatkan produk ini sila PM saya 016-3574895
Perihal Khasia Khasiat MANJAKANI
Petua orang
lama tidak dapat tidak untuk kita tolak dan tidak mengamalkannya. Antara
petua dan amalan orang dahulu untuk menjaga kesihatan dalaman dan
keharmonian rumahtangga ialah mengamalkan makan dan menggunakan
herba. Manjakani merupakan salah satu amalan yang amat sinonim dengan
amalan penjagaan kecantikkan oleh golongan wanita zaman dahulu.
Sehingga kini amalan memakan dan menggunakan herba seribu guna ini
masih lagi dipraktikkan. Tidak kira sama ada secara tradisional atau
moden.
Kandungan Kimia yang terdapat dalam buah Manjakani secara semulajadi ialah
Kandungan Kimia yang terdapat dalam buah Manjakani secara semulajadi ialah
- Tannins
- Gllic Acids
- Antioxidants
- Vitamin ~ A dan C
- Mineral ~ Calcium, Iron
- Fiber
- Protein
- Karbohidrat
Panduan Menggunakan Buah Manjakani
Buah Manjakani AsliBuah Manjakani boleh dijadikan sebagai air rebusan. Air rebusan buah Manjakani merupakan salah satu bentuk pencuci keintiman wanita yang sangat hebat bukan sahaja membantu mencuci bahagian sulit wanita tetapi juga boleh merawat masalah bau yang kurang enak di bahagian sulit serta membantu merawat keputihan. Sangat mudah untuk membuat air rebusan dari buah Manjakani anda hanya perlu mengambil 5-10 biji buah Manjakani dan rebus bersama 2 gelas air dan biarkan hingga mendidih dan apabila air rebusan telah sejuk atau suam boleh disimpan di dalam bekas seperti botol dan digunakan untuk mencuci vagina. Namun begitu, anda digalakkan untuk menyimpan air rebusan ini hanya untuk 3 hari sahaja. Selain di simpan di dalam botol anda juga boleh menyimpan air rebusan buah manjakani ini di dalam periuk rebusan terutama yang periuk tanah.
Air rebusan buah Manjakani ini juga boleh dijadikan sebagai air minuman untuk membantu menjaga kesihatan dan kecantikan dari dalam dan membantu untuk kekal awet muda. Minum air rebusan setiap pagi akan membantu tubuh lebih cergas bertenaga sepanjang hari. Di samping itu, anda akan mendapat bonus badan yang lebih langsing hanya amalkan minum ½ cawan air rebusan Manjakani suam setiap pagi.
Selain itu, buah Manjakani juga boleh dijadikan ulam untuk di makan dengan nasi panas. Namun begitu rasanya sedikit pahit. Cara mengamalkannya amat mudah, ambil sebiji buah Manjakani dan masukkan ke dalam nasi yang sedang mendidih apabila nasi telah masak ambil buah tersebut dan potong nipis-nipis ketika buah masih lembut dan makan bersama nasi panas. Sangat-sangat digalakkan kepada mereka yang masih dalam tempoh berpantang.
Serbuk Buah Manjakani
Buah Manjakani juga boleh di olah menjadi serbuk kering dan dimasukkan ke dalam kapsul. Cara ini lebih mudah untuk diamalkan terutama bagi mereka yang tidak tahan dengan rasa pahit buah Manjakani.
Tips pengambilan serbuk buah Manjakani
- Sapuan Istimewa
- Masker Wajah
Kebaikan dan khasiat Buah Manjakani
- Awet Muda - Anti Oksidan yang terdapat dalam buah manjakani dapat membantu melambatkan proses penuaan
- Mencantikkan kulit
- Membantu mencegah jerawat
- Pencegahan Diabetes - Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetes dan asma
- Pencegahan dari kanser serviks dan payudara
- Membantu merawat keputihan kerana kandungan estrigent dalam buah manjakani membantu menyingkirkan bakteria dan fungus yang boleh menyebabkan bau yang kurang menyenangkan
- Tannins di dalam buah Manjakani pula dapat membantu menegangkan oto-otot faraj
- Membantu mengurangkan lebihan mukus dan lelehan di vagina
- Membantu menstabilkan hormon dan melancarkan peredaran darah
- Membantu memberi tenaga
- Membantu menjaga kesihatan mata - Memperbaiki tahap penglihatan
- Kalsium yang terdapat dalam manjakani juga membantu menguatkan gigi dan tulang
- Memelihara kebersihan mulut
- Sangat Mujarab untuk merawat luka dalaman dan luaran
Produk Manjakani Yang Disarankan
Jamu Adara Manjakani
Harga
Semenanjung RM40.00 + free postage
Sabah/Sarawak RM45.00 + free postage
Dapatkan juga Pencuci Keintiman dari ekstrak Manjakani
Manjakani
From Wikipedia, the free encyclopedia
Main article: Quercus infectoria
Manjakani or "oak galls" comes from oak trees indigenous to Asia Minor and Persia. They are produced when the leaves of the Quercus infectoria oak, also known as Aleppo oak, are penetrated by stinging wasps.
The spontaneous chemical reaction caused by the penetration stimulates
the leaves to produce a roundish hard ball called an oak gall.The galls, known in Malaysia as Manjakani and in India as Majuphal, contain tannin and small amounts of gallic acid and ellagic acid.[1]
Manjakani has been widely used in Asia and and the Middle East as a medical ingredient in the treatment of toothache and gingivitis.
No comments:
Post a Comment