Wednesday, September 23, 2015

NASI...NASI...NASI...NASI KAROT

Untuk Hari Raya esok..nak masak nasi karotlah...dan AYAM MASAK MERAH .. + DAGING  masak KURMA + KERABU DAGING  + Salad Kobis


NASI KAROT


Nasi carrot, cara memasaknya lebih kurang seperti nasi minyak. Hanya ditambah carrot atau lobak merah di dalam nasi. Ini adalah menu pilihan saya kalau di bulan Ramadhan. Sebab utama adalah untuk memastikan anak-anak saya memakan sayur (carrot) walaupun rupa sayur tersebut dah nampak sipi-sipi aje..huhu


Bahan-bahan (Nasi Carrot)
*Resipi Nasi Minyak Kak Tita yang telah di modify menjadi nasi carrot.

  • 1 biji bawang besar, 2 biji bawang merah dan 3 biji bawang putih (dihiris)
  • Rempah penumis (2 biji bunga cengkih, 1 kuntum bunga lawang & 1 batang kayu manis)
  • 1 cm halia (dihiris kasar)
  • 1/2 ke 1 biji carrot (ikut besar carrot - diparut halus)
  • 1 sudu serbuk ketumbar
  • 2 tangkai daun ketumbar (dihiris kasar)
  • 4 sudu minyak sapi untuk menumis
  • 2 gelas beras (Kalau dapat beras basmathi lagi bagus) - Basuh bersih dan toskan
  • Air (ikut sukatan jenis beras masing-masing. Biasanya nisbah 1:1)
  • 1 helai daun pandan - simpulkan cantik-cantik :)
  • 1/2 gelas susu cair - campurkan dengan perahan 1/2 biji lemon
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:
  • Masukkan minyak sapi ke dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan rempah penumis 
  • Masukkan serbuk ketumbar dan halia.
  • Setelah bawang layu-layu manja, masukkan carrot yang telah diparut
  • Setelah carrot layu-layu, masukkan beras yang telah ditoskan. 
  • Masukkan garam secukup rasa dan gaul rata (di dalam kuali)
  • Masukkan daun ketumbar dan daun pandan
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk nasi/ rice cooker
  • Tambahkan air. Masaklah bahan-bahan tersebut.
  • Setelah nasi hampir kering, tuangkan susu cair yang telah dicampur dengan perahan lemon. Nota : slow and steady, jangan sampai beras/nasi pecah :)
  • Kukus nasi tersebut (kalau nak sambung masak nasi guna rice cooker pun boleh). 
  • Tunggulah sehingga nasi masak dengan sempurna.

Ayam Masak Merah:
  • 1 ekor ayam (gaul dengan garam dan kunyit. Goreng - tapi jangan sampai garing)
  • 2 biji bawang besar, 3 biji bawang merah, 3 biji bawang putih (dikisar)
  • 2 tangkai daun ketumbar (dikisar)
  • 1 cm lengkuas (dikisar)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 10 biji cili merah (di kisar - nak pedas boleh tambah)
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1/4 gelas susu cair
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis


Cara-cara:

  • Tumis bahan kisar sehingga garing atau pecah minyak. Masukkan serai
  • Masukkan tomato puri. Masak hingga garing
  • Masukkan ayam yang telah digoreng. 
  • Masukkan susu cair. Boleh tambah sedikit air jika bahan terlalu pekat.
  • Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  • Setelah sebati dan warna pun dah ok (agak merah pekat) bolehlah diangkat.
  • Sedia untuk dihidangkan bersama nasi carrot tadi. 


No comments: