Sunday, October 18, 2015

Info - flora berkhasiat - PUTAT - Pelbagai guna - Resipi Kerabu- Sambal


Saya ada tanam Pokok putat ini di halaman Rumah ...Pun juga sedang menyemai benih..utk jadikan anak pokok..Sesiapa berminat boleh PM saya ya.. 016-3574895


Putat

Pokok putat


Buah putat

 Nama Botani : Barringtonia Racemosa



Pengenalan
 
Pokok putat biasanya ditemui tumbuh di lembah-lembah, tepi sungai dan kawasan tanah lembap. Ketinggian pokok putat mencapai sehingga 28 m. Daun putat berbentuk bujur, panjang dan tebal dengan bahagian tepi bergerigi kecil. Daun muda di bahagian pucuk berwarna merah keunguan dan apabila matang daunnya berubah menjadi hijau tua. Bunga putat mempunyai empat kelopak dan kudupnya berwarna merah keunguan atau putih mengikut jenis putat itu.


·        Kegunaan

  • Pokok putat berbuah sepanjang tahun dan buahnya yang muda boleh dimakan sebagai ulam.
  •  
  •  Ulam  Putat
  •  
  •  Pucuk putat lembut dan biasanya dibuat ulaman, kerabu atau sebagai ulaman dalam laksa.
  •  Pucuk putat yang tumbuh di tebing sungai digunakan sebagai syampu pada zaman dahulu kerana ia akan menghasilkan buih apabila diramas bersama air.

  • Buahnya mempunyai rasa kelat dan perlu dikopek kemudian dihiris sebelum dimakan sebagai ulam.
·        Buah putat juga boleh digunakan untuk mencegah kegatalan kulit dan mengubati beberapa jenis penyakit kulit.
  • Pucuknya yang dimakan sebagai ulam adalah baik untuk kesihatan kulit, dan melancarkan perjalanan darah.
·        Putat adalah herba yang sesuai diamalkan untuk awet muda.
·        Buahnya yang diparut dan dijadikan jus ataupun ditampalkan pada bahagian muka boleh melicinkan kulit.
  • ·        Akar putat yang direbus, diminum air rebusannya dipercayai boleh mengurangkan keputihan dan boleh menyejukkan badan kerana ia mengandungi saponin.
·         
·        Cacar Air

Daun putat yang ditumbuk bersama-sama beras, dipupuk atau disapu pada bahagian yang terkena cacar air akan mempercepatkan tempoh matang cacar air dan mencegah ia merebak ke seluruh badan.

Merawat Resdung
·        Kulit pokok putat yang dikeringkan dan dibakar kemudian asap yang terhasil disedut pesakit resdung dapat mengubati resdung yang dialami.






KERABU BUAH PUTAT
bahan2 nya
buah butat d ptng halus dan d rebus selama 2 hingga 3 minit
bunga kantan d ptng halus
bawang besar
cili padi 
cili merah
kerisik
cara2nya
gaul kn semua bahan2 dan msuk kn garam




Sambal Tumis Buah Putat
Description: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizuIY_3XnL47OuaETgJetBhmn7ELWyPAXn3OCsK154T8rI5NiIuIRyMT3ExS-krFRsj5TCJ_SL2VHKcpVI6m5jMt4zFXVRNykfoXeK75NDspZSFgI4SYgMKaCIg_1bbwNR45zhvWFGUItl/s1600/images.jpegDescription: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjr0pufaYQhE-tSbJqbcgMdPgRv44QuJLpkTXoQqdg12MxcDj-KVJhXKS0jlPD6Udxsdqizp9Yg4ZA6S8R_YohQjUMtvfoavhbZYYJulNW0FZib4HxoH4Jhp3wihG9QBS9vkeqJQoqT4Hqn/s640/20131029_220019.jpg
Buah Putat

Bahan-bahannya:-
Buah Putat - dihiris nipis 
Cili Kering - Agak2 la ye.......
2 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 alas bawang besar - hiris bulat
Ikan Bilis kecil
Air asam jawa
Minyak masak untuk menumis
Garam dan Gula Secukup rasa

Cara-caranya :- 
- Rendam buah putat di dalam air panas bersama sedikit garam,  biarkan seketika.
- Setelah agak layu.... toskan.
- Blend cili kering bersama bawang merah dan putih.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar, biarkan sehingga cili garing.
- Setelah garing, masukkan air asam jawa , garam dan gula
- Seterusnya masukkan buah putat, ikan bilis, bawang besar.......masak biar kering dan pekat. 
- Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas. 


Resipi kerabu buah putat n seafood

Msa siang td kwan baik aku dtg rmah..Aku ni xtaw la nk hidang ape kat die.Ttiba tringak plk kat resipi yg tuk(nenek) wat msa dia dtg bp mggu lpas..Oleh sbb aku neh mmg jnis mls punyer org, suma kjer aku nk snang n cpat, aku pn wat la krabu neh..sbb resipi dia main cmpak2 jer..
Kalo korg ni kaki ulam n krabu, leh la try resipi ni...



Description: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLQ_tBWJ_zvRYlqHmMjauCx_0_SiP4Pso0wZ-J2iNdJLT-NrJKfxs2GJi0PqVLPexxKecTnM4qNvhex9fAJU-7DBC4Hb0D3lHQgxUc7mRrVySRKhw5HxGZRFw7tySjSz6JMIxBLgAxEYAE/s1600/IMG106-01.jpg
  


Bahan2:
1.                   Buah putat muda 3/4 biji
2.                  Seafood (udang/sotong)
3.                  1 bji bawang besar
4.                  2 sudu besar kerisik klapa
5.                  2 sudu besar santan
6.                  2 sudu besar sambal blacan (cili+blacan yg ditumbuk bersama).Kalo nk pdas lg, bleh tmbah.
7.                   Perahan  jus limau nipis/ kasturi 
8.                  Garam n gula scukup rasa

Cara2: 
1.                   Potong buah putat kpda 4 bhagian dan buang bijinya..Basuh buah tersebut, dan kmudian rebus. Jgn rebus terlalu lama, skadar smpai air mula mndidih. Toskan dan ketepikan..
2.                  Rebus udang/ sotong..Kalo korg rebus sotong tu jgn lama2, nnti sotong liat..Toskan dan ktepikan..Bleh jga smpan sdikit air rebusan tu dlm 2  sudu besar tuk dgaul bsama krabu nnti..
3.                  Hiris nipis2 dan kcik2 bwang besar. Buah putat yg telah drebus td jga dhiris nipis.Bgitu jga dgn sotong perlu dihiris..Kalo mggunakan udang, tidak perlula dipotong udang tersebut..
4.                  Kmudian masukkan kerisik, santan, sambal blacan,sdikit jus perahan limau nipis/kasturi n garam scukup rasa kedalam bhn2 yg tlah dhiri dan dpotong td.
5.                  Gaulkan ksemua bahan shingga mesra.

No comments: