Nama biasa : Rosel
Nama saintifik : Hibiscus sabdarifa
Nama lain : Asam susur , Asam paya
B. Inggeris : Roselle
Famili
: Malvaceae .
Asal-usul
: Afrika barat , India
·
Ia
merupakan tumbuhan yang subur di kawasan beriklim tropika dan subtropika.
·
Di Malaysia terutamanya di Kelantan dan
Terengganu roselle ditanam secara komersial di sebelah pantai timur di atas
tanah bris dan berkembang di beberapa kawasan di Johor,
- Pembiakan melalui biji benih.
Info-flora
:
·
Ketinggiannya
boleh mencapai sehingga 3 meter
serta mengeluarkan bunga hampir setiap tahun.
·
Mempunyai
banyak kegunaan tetapi bahagian penyalut atau kaliks buahnya yang paling kerap
dimanfaatkan.
·
Kajian
saintifik menunjukkan roselle terbukti mengandungi khasiat dan nilai perubatan
yang cukup tinggi.
·
Ekstrak
roselle mengandungi vitamin C iaitu asid askorbik pada tahap
yang tinggi, asid malik, aspartik asid
dan antosianin.
·
Antosianin adalah pigmen yang memberi warna kemerahan kepada
roselle.
·
Ia
berkhasiat sebagai antioksidan yang
mana dapat membantu proses metabolisma sekiranya diambil se cara berterusan.
Info-nutrien Rozel :
Bagi setiap rosel kering, bagi setiap 100 g , ia mengandungi vitamin C yang tinggi iaitu sebanyak
260-280 milligram ; Asid malik 3.31%
·
Dari
hasil kajian ,dikatakan juga , bagi setiap 1009
roselle segar :
Protein
1.145 g; Lemak 2.61 g ; Serat –fiber 12g;
Vitamin : 2.85 ug vitamin D, 0.04 mg vitamin B1,0.06mg, vitamin
B2, Tiamin
0.117 mg;Niasin 3.765.
Protein
1.145 g;Lemak 2.61 g;Serat 12g
Gula : Fruktosa 0.82%;Sukrosa 0.24%;
Pigmen – antioksiden : Karoten 0.029%; Gossypetin Anthocyanin
dan Flavonoid.
Juga
mengandung 18 asid amino yang diperlukan tubuh;
Kegunaan:
·
Penyalut bunga atau kaliks roselle boleh diproses untuk
dijadikan produk minuman seperti kordial, dan produk makanan dalam bentuk pati, jem, halwa, puri dan serbuk.
·
Juga
dalam penghasilan pelbagai produk
kesihatan , kosmetik dan penjagaan diri.
·
Kini
telah berkembang secara komersial dalam
industri makanan seperti tart, bahulu,
kek, muffin, coklat dan acar buah-buahan.
Info-khasiat :
Pengambilan
rosel biasanya dalam bentuk tonik , jus atau cordial dapat mengatasi beberapa
masaalah kesihatan berkaitan dengan
system tubuh kita, termasuklah :
Sistem Pencernaan
·
Membantu melancarkan
proses pencernaan
·
Mengawalatur
kandungan gula darah (glukosa) , menghindari
kencing manis ( diabetes) , tekanan darah (hipertensi) kolestrol ( obesity-
penyakit kardio-vaskular) dan asid uric
( gout).
·
Mengawal berat badan - mengatasi masaalah obesiti
·
Menurunkan
tingkat penggumpalan lemak di hati
·
Mengurangi panas
dalam (metabolisme tinggi)
·
Bersifat
detoksifikasi, membuang racun ( dalam hati-liver)
·
Meningkatkan
stamina dan daya tahan tubuh
# Bertindak sebagai anti-kanser
·
Vitamin C
dan serat yang tinggi yang terdapat dalam rozel mampu bertindak sebagai anti oksidan
untuk mengawal sel-sel kanser dari
merebak.
Sistem
Pernafasan- respirasi
o Bersifat anti - kejang saluran pernafasan
Sistem Peredaran Darah
·
Melancar
peredaran darah.
Sistem Integumen – Kulit
o Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambat
penuaan, menyebabkan wajah nampak muda dan berseri.
Sistem Otot- tulang
·
Mengatasi
masaalah kejang otot ( Cramp )
Sistem saraf
·
Menyihatkan mata
·
Mengubati sakit
tenggorokan-respirasi dan sawan.
·
Mengatasi masalah
stress/tekanan.
·
Menghilangkan
sakit sakit di badan.
·
Membantu
mencerdaskan otak pada anak-anak ( mengandungi Omega-3 dan DHA)
·
Mengubati
insomnia ( sukar nak tidur)
·
Membantu
memulihkan dari ketergantungan ubat dan alkohol.
Sistem Imun- pertahanan tubuh
o Membunuh bakteria penyakit TBC
Sistem Perkumuhan- urinari
·
Sebagai diuretic dan kawalan suhu badan (penurunan
suhu )
Cara buat Jem dan jus rosel ( Bahas Inggeris)
Cara membuat Teh Rosel
No comments:
Post a Comment