Sunday, August 23, 2015

INFO Laman - SAYA Perihal KADOK - Khasiat- RESIPI-

Perihal KADOK  - Khasiat- RESIPI- 


Kadok..salah satu herba ulam yang popular .. Dah jadi LAMAN di belakang rumah saya ..infiniti saya
Siapa berminat boleh PM  0163574895..PERCUMA






Pokok Kaduk (Piper sarmentosum)

Famili : Piperaceae - sepupu dengan SIREH

KADOK  infiniti di LAMAN saya..


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pokok Kaduk
frames
Pengelasan saintifik
Alam: Tumbuhan
Genus: Piper
Spesies: P. sarmentosum
Binomial: Piper sarmentosum


Pokok Kaduk atau nama saintifiknya Piper sarmentosum merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Daunnya menyerupai pokok Sirih tetapi berbeza dengan pokok sirih, ia bukannya pokok memanjat, tetapi tumbuh di atas tanah.

Merupakan sejenis sayuran tempatan yang mudah ditemui.
Tumbuhan ini dikenali sebagai Piper sarmentosum roxb dan berasal dari keluarga Piperaceae.

Khasiatnya

  • Air yang direbus dengan akar pokok ini dapat melawaskan kencing
  • Daunnya mujarab untuk merawat demam malaria dengan minum air rebusannya. 
  • Air rebusan ini juga berkhasiat bagi melegakan batuk-batuk, selsema ,sakit pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang.


Khasiat akar & daun kaduk dapat merawat:

1) Air rebusannya diminum untuk tujuan merawat masalah penghadaman, melegakan sakit tulang, lenguh dan bisa badan, melegakan masalah angin dalam perut dan usus serta menurunkan suhu demam panas.

2) Daun kaduk yang ditumbuk lumat, ditampal dan digunakan untuk melegakan sakit kepala, sakit tulang atau dipupukkan pada bahagian yang dijangkiti panau.

3) Manakala akar kaduk boleh merawat sakit gigi & gusi. Tumbuk lumat dan tampal pada tempat yang sakit.

4) Air rebusan akar kaduk boleh digunakan untuk merendam kaki yang dijangkiti kulat.
Sebagai tungku masa bersalin

Teringat masa muda dahulu ketika dalam pantang bersalin… mak saya akan panaskan tungku dan dimasukkannya ke dalam kain yang berlapikkan berbagai jenis daun herba termasuklah daun kaduk. Ia dituam dibahagian tertentu bertujuan untuk mengecutkan rahim dan mengeluarkan angin serta memberi rasa kesegaran pada tubuh badan. :)

RESEPI 

Kerabu kaduk


Bahan-bahan

Pucuk kaduk, serai, halia, bawang besar, sedikit kerisik, pes cili kering, kerang/udang/perut (direbus), garam, air asam jawa (pekat), sedikit santan pekat, gula

Caranya

1. Pucuk kaduk disusun, digulung & dimayang halus-halus. 2. Mayang bawang besar, halia, serai 3. Didlm bekas, campurkan bhn (2), garam, gula, kerisik, air asam, pes cili dan gaulkan dengan hirisan pucuk kaduk. 4. Masukkan udang/kerang/perut yg telah direbus dan gaulkan. 5. Masukkan santan pekat (sedikit shj). Nota: Utk mengelakkan kerabu dr cepat basi, perah santan dengan air panas, kerana santan yg menjadi punca makanan mudah basi. Nota: Sesetengah org utara mencampurkan beras goreng yg ditumbuk halus utk menambah sedap.
Kiriman-zarina


 

kerabu/urap daun kaduk

Dsc00025
pokok kaduk banyak tumbuh sndiri di dpn rmh, ramai juga yg minta.. terbongkok2 lah diorg mengutipnyer.. ada yg nk celur cicah ngn smbal blacan, msk lemak ngn tempoyak & jg kerabu. semua akk dh terai.. hmm, sdp rupanyer..

Created on : 28-02-2012



Bahan-bahan ( sepinggan )

  • secekak pucuk daun kaduk - dihiris halus(1cm)
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 1 tangkai cili merah & segenggam cili api kampung(kurangkn kalo x thn pdas)
  • 7 ulas bawang merah
  • 1 sudu mkn (membukit) udang kering
  • 1 sudu mkn jus limau nipis/lemon/kasturi/cuka
1 ekor ikan lampam

Cara-cara

  1. tumbuk cili,bawang & udang kering hingga hancur, pastu masukkan kelapa parut. tumbuk alakadar setakat nk sebatikan bhn2 sj..
  2. panaskan sesudu minyak, tumis bahan2 tumbuk td. tak payah sampai garing, bila dh naik aroma cukuplah.
  3. masukkan pucuk kaduk, jus limau/cuka, garam & gula. gaul rata sambil diseimbangkan rasa nya.
  4. bila pucuk kaduk layu, blehlah diangkat. jgn sampai lembik plak yer..hehe..
  5. Klik untuk isi cara-cara di sini 



Gulai Lemak Cili Padi Ikan Lampam Dengan Pucuk Kaduk
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
air asam jawa secukupnya
10 helai pucuk kaduk (daun yg muda)
1 biji timun - potong baji
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
ajinomoto (optional)
Santan sederhana pekat secukupnya (lupa nak sukat - anggaran 2 1/2 - 3 cwn)
2 batang serai - dititik

Bahan Tumbuk Halus
2 inci kunyit hidup
20 biji cili padi

Cara Menyediakan
1. Ikan dibuang sisik, disiang, dibersihkan & potong 2 bahagian. Kemudian rendam dgn air asam jawa selama 10 minit - bilas & tos
2. Jerang santan dengan bahan tumbuk & serai hingga mendidih sambil dikacau sentiasa. Perlahankan api lalu masukkan ikan, garam, aji & asam gelugur sambil sentiasa dikacau2 perlahan supaya ikan tidak hancur.
3. Masukkan timun dan biar hingga timun nampak lembut sedikit. Akhir sekali pastikan gulai secukup rasa kemudian masukkan pucuk kaduk & kacau2 hingga nampak pucuk kaduk layu bolehlah dimatikan api & hidangkan.

Kerabu pucuk gajus dan nenas


Bahan-bahan

pucuk gajus ( secekak)
1/2 biji nenas masak ( kalau suka boleh tambah)
3 biji cili mrah ( tambahkan cili padi jika mahu pedas)
3 ulas bawang merah, sedikit garam dan belacan, sedikit gula.

Caranya

cili, bawang, belacan dan bawang dikisar . Nenas dipotong dadu atau racik halus. Daun gajus dipotong halus. Gaul semua dan rasa garam, gula . Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.




Kerabu kaduk


Bahan-bahan

Pucuk kaduk, serai, halia, bawang besar, sedikit kerisik, pes cili kering, kerang/udang/perut (direbus), garam, air asam jawa (pekat), sedikit santan pekat, gula

Caranya

1. Pucuk kaduk disusun, digulung & dimayang halus-halus. 2. Mayang bawang besar, halia, serai 3. Didlm bekas, campurkan bhn (2), garam, gula, kerisik, air asam, pes cili dan gaulkan dengan hirisan pucuk kaduk. 4. Masukkan udang/kerang/perut yg telah direbus dan gaulkan. 5. Masukkan santan pekat (sedikit shj). Nota: Utk mengelakkan kerabu dr cepat basi, perah santan dengan air panas, kerana santan yg menjadi punca makanan mudah basi. Nota: Sesetengah org utara mencampurkan beras goreng yg ditumbuk halus utk menambah sedap.



Kerabu kemoyang


Bahan-bahan

lima pelepah keladi kemoyang , dibersihkan dan dicelur
seekor ikan kembung dibakar tanpa rempah
setengah cawan santan kelapa, diperah menggunakan air masak
sedikit lada hitam ditumbuk kasar
sedikit kerisik
air perahan limau lipis
garam dan gula
2 ulas bawang merah
sedikit cili padi jika suka

Caranya

Keladi kemoyang yang telah dicelur ditoskan airnya. Tumbuk isi ikan kembung bersama bawang merah,kerisik dan lada hitam,masukkan garam dan gula. Gaul bahan tadi bersama keladi kemoyang dan santan.masukkan jus limau nipis secukup rasa dan masukkan juga cili padi yang dipotong kecil-kecil jika suka.Sedia untuk dihidang

Kerabu Betik Muda


Bahan-bahan

250 g betik muda
20 g kacang tumbuk
5 g belacan
5 g otak udang
5 ml jus limau nipis
5 ml cuka
10 g kacang botol
10 g timun
10 g daun bawang
5 g cili merah
5 g cili hijau
5 g cili padi
5 g jeruk halia
3 g garam

Caranya

1. Betik,kacang botol,daun bawang,cili merah,cili hijau dan jeruk halia dihiris halus.
2. Perap bahan-bahan ini bersama jus limau selama satu jam
3.Gaul semua bahan dengan belacan, kacang, otak udang, garam dan gula.
sedia untuk dihidang.

Kerabu Mengkudu


Bahan-bahan

1 cekak pucuk mengkudu
1 ekor ikan kembung direbus terlebih dahulu
sedikit lada hitam
3 biji limau nipis diambil airnya
3 ulas bawang merah dan satu labu bawang besar
Sedikit garam dan gula

Caranya

Pucuk mengkudu dibersihkan dan direbus hingga masak(lembut), toskan dan potong halus-halus. Ikan kembung rebus diasingkan isinya dan ditumbuk tidak terlalu lumat.Bawang merah dan bawang besar dimayang halus. Gaulkan bahan-bahan ini bersama santan hingga sebati. tumbuk lada hitam hingga lumat dan gaulkan kedalamnya.masukkan sedikit gula dan garam. Gaul sebati. Perah air limau nipis kedalam campuran tadi dan gaul sebati. sedia untuk dihidangkan. p/s : dikelantan selalunya sedikit budu( 1 sudu teh) dimasukkan sebagai perisa dan penyedap. Kerabu ini amat sesuai dimakan oleh pengidap kencing manis. selain daun, buah mengkudu juga boleh dijadikan kerabu. Selamat mencuba







ikat pucuk ubi ~ rebus terlebih dahulu sehingga empuk, buang air dan potong sedikit 1 ikat daun kaduk ~ siat atau bior cenggitu 3 keping tempeh ~ potong serong 500 ml santan (pekat) garam dan gula Bahan-Bahan DI TUMBUK LUMAT : 6 biji cili padi 1 biji bawang merah (besar) 1 ulas bawang putih 1 genggam ikan bilis Cara memasak : Campurkan santan dan bahan-bahan yang di tumbuk lumat dan juga tempeh. Renehkan dan sentiasa di kacau. Setelah mendidih masukkan pucuk ubi yang telah di rebus. Kacau Rata, sesuaikan rasa. Masukkan daun kaduk dan kacau rata, angkat dan hidangkan!! TENGGG!!! TARRAA!!!! LEMAK PUCUK UBI DAN DAUN KADUK

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ



ikat pucuk ubi ~ rebus terlebih dahulu sehingga empuk, buang air dan potong sedikit 1 ikat daun kaduk ~ siat atau bior cenggitu 3 keping tempeh ~ potong serong 500 ml santan (pekat) garam dan gula Bahan-Bahan DI TUMBUK LUMAT : 6 biji cili padi 1 biji bawang merah (besar) 1 ulas bawang putih 1 genggam ikan bilis Cara memasak : Campurkan santan dan bahan-bahan yang di tumbuk lumat dan juga tempeh. Renehkan dan sentiasa di kacau. Setelah mendidih masukkan pucuk ubi yang telah di rebus. Kacau Rata, sesuaikan rasa. Masukkan daun kaduk dan kacau rata, angkat dan hidangkan!! TENGGG!!! TARRAA!!!! LEMAK PUCUK UBI DAN DAUN KADUK

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

2 comments:

Nur haura afeeya said...

Salam

Nur haura afeeya said...

Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................

▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570