Saturday, February 6, 2016

7 Februari 2016 - Ahad - 28 Rabiulakhir - For Sharing Info-Sihat - Makanan Pengganti Nasi..

Makanan Pengganti Nasi- Artiklel dari SAJI




















Info sihat – Kurangkan Kalori tanpa nasi

Nasi merupakan makanan ruji penduduk Asia  Tetapi  kini ramai yang mula sedar bahawa nasi memiliki indeks glikemik yang tinggi. Ini bermakna nasi lebh cepat diserap menjadi gula dalam darah. Pakar nutrisi telah mencadangkan  mengurangkan pengmbilan nasi dalam diet, jangan dibuang terus. Perlu mengurangkan pengambilan setiap hari.
Menurut pakar nutrisi , setiap indiviidu perlu mengambil nasi segenggam sahaje. Anda boleh menggantikan dengan makanan yang berikut ini.:
·         Oat
·         Pasta
·         Ubi keledek
·         Ubi kentang
·         Sukun
·         Jagung
·         Ubi Keladi
·         Ubi kayu

. Oat
·         Bijirin boleh membantu tubuh daripada gangguan jantung, kolestrol dan penyakit diabtes, malah boleh membantu mengurangkan berat badan.
·         Ia mengandungi serat yang tinggi dan mampu memberi tenaga kepada tubuh lebbih tinggi daripada nasi.
Bubur Oat 



Info resipi:-

 Fruti -Oat ..Hmmm

Pasta ( spageti, makaroni)


·         Berasal daripada gandum  (Itali ) yang juga boleh digunakan untuk mengganti nasi.
·         Mempunyai nilai glikemik ynag rendah, hanya 4.1.
·         Ia juga mengandungi bahan nutrisi yang lain seperti folat  dan kandungan  lemak yang rendah.

Info-resipi


Ubi Kentang
ubi kentang


·         Kentang  memenuhi keperluan karbohidrat tubuh dan kaya dengan vitamin C, B, zat besi, kalsium dan kalium.
·         Ia juga mempunai nutrisi yang dapat membakar lemak ditubuh.
Info resipi



Jagung
·         Mengandungi sumber karbohidrat dan boleh memenuhi keperluan tubuh
·         Kaya dengan antioksida dan vitamin B, serat serta mineral.
·         Boleh dicampur dalam salad atau sup.





Info resipi






Sukun






·         Ia mengandungi flavonoid yang baik untuk jantung dan buah pinggang.
·         Ia boleh membantu menurunkan  berat badan.










Info Resipi:


Image result for info resipi sukun


Ubi keledek

·         Juga boleh menggantikan nasi dan sedap untuk dimakan.
·         Kaya dengan fosfor, kalsium , beta karoten, vitamin A, vitamin C, Bi. Zat besikarbohidrat, lemak protein dan air.
·         Mempunyai indeks glikemik yang rendah 5.4.

Info Resipi :


Kek Keledek



Ubi Keladi




·         Kandunagan karbohidrat tinggi , 80%.
·         Indeks glikemik hanya sekitar 5.4
·         Mengndungi  nutri yg seimbang dan lengkap.

Info resipi

Image result for info resipi keladi
Talam Keladi 




Asam Rebus Keladi

Ubi Kayu



·         Boleh membantu menurunkan kadar kolestrol jahat kerana kaya dengan serat.

·         Mempunyai indeks gikemik yang rendah , iaitu kurang 5.5 shaja.



Info resipi Ubi Kayu :
Image result for resipi ubi kayu



No comments: