Memang menjadi amalan harian.minum air masak.. mengambil 3 bji kurma selepas bangun dari tidur...Org kata amalan sihat..mengikut sunnah..sebagai pengalas perut..sebelum sarapan sebenar...sebagai booster.for the day..yaa...
Pokok kurma
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Untuk kegunaan lain, sila lihat Kurma (nyahkekaburan).
Pokok kurma | |||||
---|---|---|---|---|---|
Sebiji kurma Medjool (kiri) dan Khadrawi (kanan). | |||||
Pokok kurma, Merzouga, Maghribi | |||||
Pengelasan saintifik | |||||
Alam: | Tumbuhan | ||||
Divisi: | Magnoliophyta | ||||
Kelas: | Liliopsida | ||||
Order: | Arecales | ||||
Famili: | Arecaceae | ||||
Genus: | Phoenix | ||||
Spesies: | P. dactylifera | ||||
Nama binomial | |||||
Phoenix dactylifera L. |
Isi kandungan
Sejarah kurma
Kurma telah menjadi makanan harian penduduk Timur Tengah selama beribu-ribu tahun. Pohon ini dipercayai berasal dari sekitar Teluk Parsi, dan telah ditanam sejak zaman silam dari zaman Mesopotamia ke zaman Mesir prasejarah—mungkin seawal 4000 SM. Terdapat bukti arkaeologi tentang penanaman kurma di Arabia timur pada tahun 6000 SM (Alvarez-Mon 2006).Pada zaman berikutnya, suku Arab menyebar kurma di sekitar Asia Selatan dan Tenggara, Afrika Utara, dan Sepanyol. Kurma diperkenalkan di Mexico dan California oleh orang Sepanyol pada tahun 1765, sewaktu Misi San Ignacio.
Buah
Nilai pemakanan per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Tenaga | 1,180 kJ (280 kcal) |
Karbohidrat | 75 g |
- Gula | 63 g |
- Serabut diet | 8 g |
Lemak | 0.4 g |
Protein | 2.5 g |
Air | 21 g |
Vitamin C | 0.4 mg (0%) |
Mangan | 0.262 mg |
Peratusan dianggarkan menggunakan syor A.S. untuk orang dewasa. Sumber: USDA Nutrient Database |
Pokok kurma adalah jenis dioecious, dengan berpisahan tumbuhan jantan dan betinanya. Pokok ini dapat ditanam secara mudah dari biji benih, tetapi hanya 50% daripada anak benih akan menjadi betina dan oleh itu berbuah. Kurma-kurma daripada tumbuhan anak benih seringnya lebih kecil dan bermutu kurang baik. Oleh sebab itu, kebanyakan ladang komersil menggunakan keratan daripada hasil keratan banyak, utamanya jenis "Medjool" kerana hasilan sedemikian mengeluarkan hasil tinggi dengan buah yang besar dan manis. Tumbuhan yang membesar daripada keratan akan berbuah dua atau tiga tahun lebih awal daripada tumbuhan anak benih.
Kurma secara azalinya berpolinasi angin tetapi dalam hortikultur oasis tradisional dan kebun komersil moden, pokok-pokok kurma berpolinasi keseluruhannya secara insani. Polinasi kebiasaannya muncul dengan bilangan tumbuhan jantan dan betina yang sama. Meskipun demikian, dengan bantuan, sebiji benih jantan akan mempolinasikan lebih daripada 100 benih betina. Memandangakan benih jantannya dianggap hanya sebagai pemolinasi, para petani dapat menggunakan sumber mereka untuk meningkatkan hasilan buah tumbuhan betina. Polinasi insani dilakukan dengan tenaga kerja mahir dengan menggunakan tangga; di sesetengah kawasan seperti di Iraq, mereka memanjat pokok menggunakan alat pemanjat khas yang dibalut keliling batang pokok dan belakang tubuh pemanjat untuk membuatnya terlekat pada batang pokok sementara memanjat. Kurang seringnya, debunga akan ditiup ke bunga betina dengan mesin angin.
Hasil partenokarpik wujud tetapi buahnya yang tidak berbiji lebih kecil dan berkualiti lebih rendah.[perlu rujukan]
Kurma masak dalam empat peringkat, masing-masing dikenali dengan nama Arabnya di seluruh dunia, iaitu kimri (matang), khalal (saiz-penuh, rangup), rutab (masak, lembut), dan tamr (masak, keringan matahari). Sebahagian 100 gram kurma segar menjadi sumber premium vitamin C, dan membekalkan 230 kcal (960 kJ) tenaga. Oleh sebab kurma mengandungi hanya sedikit air, buah ini tidak bertambah konsentrat apabila dikeringkan, walaupun vitamin C hilang dalam proses pengeringan.
Kurma ialah tanaman tradisional di Iraq, Semenanjung Arab, dan barat Afrika Utara hingga ke Maghribi dan telah dijelaskan di beberapa tempat-tempat dalam al-Qur'an. Di negara-negara Islam, kurma dan yogurt atau kadang-kadang susu menjadi suatu hidangan tradisional pertama apabila matahari terbenam sewaktu bulanRamadan. Kurma (terutamnya Medjool dan Deglet Noor) juga dikeluarkan di selatan California dan Arizona di Amerika Syarikat.
Pokok kurma mengambil masa 4 ke 7 tahun selepas ditanam untuk berbuah, dan menghasilkan tuaian komersil antara 7 ke 10 tahun. Pokok kurma matang dapat mengeluarkan 80-120 kilogram (176–264 lb) kurma pada musim tuai, walaupun pokok-pokok ini tidak semua masak pada waktu yang sama dan kerana itu memerlukan beberapa kali tuaian. Untuk mendapatkan buah berkualiti pasaran, sikat-sikat kurma haruslah nipis dan dimasukkan ke dalam beg atau ditutupi sebelum masak supaya buah yang lainnya membesar dan dilindungi daripada kesan cuaca dan perosak seperti burung.
Hasil kurma
- Aabel - umum di Libya
- Ajwah - dari pekan ‘Ajwah di Saudi Arabia, ia adalah tajuk suatu hadith masyhur nabi Muhammad.
- Al-Barakah - dari Saudi Arabia
- Amir Hajj atau 'Amer Hajj' - dari Iraq, ini adalah lembut dengan suatu kulit tebal dan isi tebal, kadang-kadang digelar "kurma pelawat" kerana ia adalah suatu buatan dikhidmatkan ke tetamu.
- 'Abid Rahim (bahasa Arab: عبد رحيم), dari Sudan
- Barakawi (bahasa Arab: بركاوي), dari Sudan
- Barhee atau (barhi) (dari bahasa Arab barh, suatu angin panas) - ini adalah hampir bersilinder, amber ringan ke perang tua apabila masak; lembut dengan isi tebal dan perisa kaya. Salah satu dari kepelbagaian sedikit yang adalah bagus di tingkat khalal apabila mereka adalah kuning (seperti sebiji anggur segar yang bertentangan dengan yang kering, seperti sebiji kismis).
- Bireir (bahasa Arab: برير) - dari Sudan
- Deglet Noor (bahasa Arab: 'translusen' atau 'kurma cahaya') - sangat ternama kerana pusatnya kelihatan terang atau keemsan apabila dipegangkan di bawah matahari. Ini adalah kurma utama di Algeria, AS, dan Tunisia, dan di negara yang kemudiannya ia dibesarkan di oases pendalaman dan adalah hasil ekspot utama. Ia adalah separuh kering dan tidak terlalu manis.
- Derrie or 'Dayri' (the 'Monastery' date) - from southern Iraq - these are long, slender, nearly black, and soft.
- Maharani - developed by the Deval Family in Indio California USA from a seedling of 'Deglet Noor'. It is larger than 'Deglet Noor', somewhat softer and sweeter. It generally has a light tan top half and brown bottom half.
- Ftimi or 'Alligue' - these are grown in inland oases of Tunisia.
- Holwah (Halawi) (bahasa Arab: 'manis') - ini adalah lembut, dan sangat manis, kecil ke sedang pada saiznya.
- Haleema - di Hoon, Libya (Haleema adalah nama seorang wanita)
- Hayany - dari Mesir (Hayani) (Hayany adalah nama seorang lelaki) - ini adalah kurma merah tua dan hampir hitam dan lembut.
- Iteema - umum di Algeria
- Kajur - umum di Pakistan / India
- Kenta - umum di Tunisia
- Khadrawy (bahasa Arab: 'hijau') - sautu hasil digemari oleh banyak orang Arab, ia adalah sebiji kurma yang lembut dan sangat gelap.
- Khalasah (bahasa Arab: 'kuintesens') - salah satu hasilan kelapa kurma yang termasyhur di Saudi Arabia, masyhur dengan tingkat kemanisannya yang tidak tinggi atau rendah, oleh itu, sesuai dengan kebanyakan orang. Buahnya digelar 'Khlas'. Tempat masyhurnya adalah 'Huffuf' (Al-Ahsa) di Provinsi Timur Saudi Arabia (Al-Sharqheyah).
- Khastawi (Khusatawi, Kustawy) - ini adalah kurma lembut utama di Iraq; ia adalah bersirap dan kecil pada saiznya, dianugerahkan untuk pencuci mulut.
- Maktoom (bahsa Arab: 'sulit') - ini adalah sebiji kurma yang besar, merah-perang, kulit tebal, lembut dan manis-sedang.
- Manakbir - sebiji buah besar yang memasak awal.
- Medjool atau (Mujhoolah) (bahasa Arab: 'tidak dikenali') - dari Maghribi, juga dibesarkan di AS, Saudi Arabia, Jordan dan Israel; sebiji kurma yang besar, manis dan succulent. Ia digelar tidak dikenali kerana orang yang memiliknua pertama kali tidak tahu spesisnya dan oleh itu memanggilnya tidak dikenali.
- Migraf (Mejraf) - sangat masyhur di Yemen Selatan, dan adalah kurma yang besar dan amber-emas.
- Mgmaget Ayuob - dari Hoon, Libya
- Mishriq (bahasa Arab: 'Timur' - مشرق) - dari Sudan dan Saudi Arabia
- Nabtat-seyf - di Saudi Arabia.
- Rotab - dari Iran, mereka adalah gelap dan lembut.
- Sag‘ai - dari Saudi Arabia.
- Saidy (Saidi) - lembut, sangat manis, ini adalah masyhur di Libya.
- Sayer (Sayir) (bahasa Arab: 'umum') - kurma ini adalah jingga-perang tua, bersaiz sedang, lembut dan bersirap.
- Sekkeri - (secara harfiah bergula) Kulit perang tua; sangat manis dan berisi lembut, dari Saudi Arabia.
- Sellaj - di Saudi Arabia.
- Tagyat - umum di Libya.
- Tamej - di Libya.
- Thoory (Thuri) - masyhur di Algeria, kurma kering ini adalah perang-merah apabila dirawat dengan suatu bloom biru dan mempunyai kulit yang sangat berkedut. Isinya kadang-kadang keras dan brittle tetapi perisanya dijelaskan sebagai manis dan berkacang.
- Umeljwary - di Libya.
- Umelkhashab - Kulit merah yang elok; masam manis, isi putih keras (Saudi Arabia).
- Zahidi (bahasa Arab: '[Yang] zahid') - saiz sedang ini, kurma yang bersilinder, perang-emas muda yang semi-kering atau sangat bergula, dan dijual sebagai lembut, keras-sedang dan keras.
Pengeluaran
Pengeluar Kurma Sepuluh Teratas — 2005 (1000 ton) |
|
---|---|
Iraq | 7,170.00 |
Arab Saudi | 4,970.49 |
Mesir | 1,170.00 |
Iran | 880.00 |
Emiriah Arab Bersatu | 760.00 |
Algeria | 516.29 |
Pakistan | 496.58 |
Sudan | 328.20 |
Libya | 150.00 |
China | 130.00 |
Jumlah Sedunia | 16,696.56 |
Sumber: UN Food & Agriculture Organisation (FAO)[1] |
Kegunaan lain
Daun pokok kurma digunakan untuk Palm Sunday dalam agama Kristian. Di Africa utara, mereka secara umum digunakan untuk membuat pondok. Daun matang juga digunakan untuk membuat tikar, skrin, bakul dan kipas. Daun diproses boleh digunakan untuk insulating board. Daun kering petiole adalah suatu sumber pulpa selulosa, digunakan untuk tongkat jalan, penyapu, fishing floats dan minyak. Sarung daun dihadiahkan oleh kerana wangian mereka, dan gentian mereka juga digunakan untuk tali, kain kasar, dan topi besar. Daun-daun ini digunakan sebagai suatu lulav dalam cuti Yahudi Sukkot.
Stripped fruit clusters digunakan sebagai penyapu. Di Pakistan, suatu sirap pekat berlikat diperbuat dari buah-buahan masak digunakan untuk suatu salutan untuk beg kulit dan paip untuk mencegahkan kebocoran.
Kayu pokok kurma digunakan untuk tiang dan rafters untuk pondok; ia lebih ringan daripada kelapa dan tidak berapa durable. Ia juga digunakan untuk pembinaan seperti jambatan dan aqueducts, dan sesetengah dhow. Kayu tertinggal dibakar untuk minyak.
Di mana tradisi kraf masih thrive, seperti di Oman, pokok kelapa itu masih lagi yang terversatile dari semua tumbuhan asli, secara virtual setiap bahagian pokok digunakan untuk membuat bahan fungsi berjulat dari tali dan bakul ke sarang lebah, bot nelayan, dan kediaman tradisional.[perlu rujukan]
Kegunaan perubatan tradisional
Suatu perekat yang yang meleleh dari pohon wounded diemployed di India untuk merawat penyakit ciri-birit dan pembiakan-kencing.[perlu rujukan] Akarnya digunakan pada sakit gigi. Debunga menghasilkan suatu prinsip estrogen, estrone, dan mempunyai suatu kesan gonadotropic pada anak tikus.
Penyakit
Galeri
-
Pokok kurma dengan buah kurma di Kebun Kurma Abdul Aziz di Madinah al-Munawwarah.
-
Kurma ranum dan kering pada tandan buah di Kebun Kurma Abdul Aziz di Madinah al-Munawwarah.
Pohon kurma menjadi bagian dari masyarakat mesir kuno, pada zaman dahulu penduduk mesir memanfaatkan batang pohon kurma sebagai pondasi daun kurma sebagai atap dan tikar sedangkan buah kurma sebagai makanan yang memiliki banyak kandungan vitamin.
Kurma diyakini berasal dari sekitar teluk Persia dan dibudidayakan sekitar 400 SM. Tidak hanya di daerah arab kurma telah menyebar dan di budidayakan di benua amerika dan eropa, menariknya semakin tandus tanah yang digunakan untuk menanam pohon kurma semakin subur dan semakin manis
Kurma merupakan makanan yang dapat disimpan sangat lama, meskipun disimpan dengan sangat lama buah ini mampu bertahan tanpa mengurangi kandungan gizi didalamnya sehingga bangsa arab mempersiapkan kurma dalam perjalanan panjangnya.
Nutrisi buah kurma
Buah kurma mengandung banyak zat gula serta 6 unsur makanan penting lainnya seperti lemak, protein, vitamin dan mineral dan air. Dalam 7 butir buah kurma setara dengan 100 gram yang mengan gula 75gr, glukoasa, frugkrosa, sukrosa, selulosa. Kurma juga mengandung selulosa 4gr air 22.5 protein 2.5gr, lemak 2.5 gr, mineral potassium 79 gr, mengandung fosfat 21miligram, belerang 65 miligram zat besi 5 miligram, magnesium 65 miligram, kalsium 65 miligram, fosfor 72 miligram, serta mengandung 7 asam amino esensial yaitu lisin, valin, leosin, arginin, teorinin, isalosin dan tritopan, vitamin A 65miligram B1 0.08 miligram B2 0.05 CO 2 hingga 2.6miligram, juga asam glutation sebagai antioksidan 100 gram kurma mengandung 350 kalori. Kurma juga mengandung kalsium mangan vitamin K dan Bkompleks. Dengan kandungan ini kurma merupakan buah sempurna karena hampir memenuhi semua kebutuhan gizi.
Khasiat buah kurma
- Manfaat buah kurma sebagai penangkal racun. Dengan memakan 7 butir kurma setiap hari dapat melawan racun karena kurma memiliki kandungan vitokimia serta memiliki zat antioksidan.
- Manfaat buah kurma untuk sumber energi. Buah kurma memiliki kandunagn energy untuk tubuh sehingga buah ini sering dijadikan sebagai makanan berbuka puasa.
- Manfaat buah kurma untuk mencegah kanker usus besar. Kurma yang kaya serat dapat membantu selaput lendir usus dan mengikat bahan kimia sehingga mencegah kanker usus besar.
- Kurma dapat melancarkan buang air besar.
- Kandungan tannin pada kurma yang merupakan anti infeksi anti inflamasi dan anti hermaracik.
- Kandungan vitamin A pada buah kurma memiliki manfaat kesehatan mata , kesehatan kulit dan melinduungi dari kanker paru paru dan kanker mulut.
- Kurma merupakan sumber zat besi yang baik, zat besi merupakan komponen hemoglobin didalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen dalam darah.
- Kalium yang terdapat dalam kurma dapat membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah sehingga memberikan perlindungan terhadap jantung koroner dan stroek.
- Kalium yang terdapat dalam kurma sangat baik untuk kesehatan jantung, kandungan zat besi dan B Kompleks mikro nutrient untuk membentuk sel darah merah untuk mencegah anemia.
- Zinc meningkatkan hormone testosterone untuk meningkatkan kebugaran pria.
- Kurma mengandung zat besi untuk mencegah anemia sehingga buah ini baik untuk ibu hamil.
- Kurma mengandung hormone oksitosin yang berguna untuk memperlancar persalinan dan asi.
- Kandungan Glukosa dan Fructosa dan karbohidrat yang ada dalam buah kurma akan menambah kekuatan dalam proses persalinan.
- Mengandung kalium yang bagus untuk mempertahankan kontraksi otot jantung.
- Mengandung serat fiber yang sangat bagus untuk memperlancar proses pembuangan.
- Kurma mengandung Nutrisi Kalium yang bagus untuk pertumbuhan gigi dan tulang pada janin.
No comments:
Post a Comment