Monday, January 16, 2017

Kenali Flora edibel - Pokok Maman ( Cleome gynandra )


Pokok Maman ( Cleome gynandra)
 Hmmm..enaknya maman..di antara  sayuran favourite... Rupanya banyak khasiatnya.
Alam:
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
C. gynandra

Pokok Maman
atau nama sainsnya Cleome gynandra adalah sejenis sayuran yang ditanam secara meluas terutama di Terengganu dan Negeri Sembilan, Malaysia. Ia juga ditanam sebagai sayuran di kawasan tertentu di Asia dan Afrika. 
Malah dikatakan nama Kemaman adalah dari nama maman. Di Negeri Sembilan, di antara kawasan tanaman utama maman adalah di Gemencheh. Kawasan ini termasuklah Kg Sri Asahan, Pekan Gemencheh , Kg Gedok, Sg Dua, Gemencheh lama, Kg. Sungai Kepong higga ke kg Sg Salah, termasuk juga Gugusan Felda Rokan.


Jenis
Terdapat beberapa jenis pokok maman, diantaraya maman berbunga ungu dan maman berbunga kuning. Dikenalpasti terdapat juga pokok maman hantu yang dijumpai di Seberang Jaya, Pulau Pinang.[1]
Ciri
Pohon pokok maman ini boleh tumbuh mencapai ketinggian sehingga 1 meter. Ia tumbuh secara menegak dan mempunyai batang dan ranting-ranting yang berbulu atau berambut. Bentuk daun pokok maman ini mempunyai 5 helai daun membentuk satu kelompok. Manakala, pada bahagian pucuknya terdapat tiga helai dan daunnya yang lebih kecil, ia boleh dilihat pada berhampiran bunga pokok maman.
Bentuk buah pokok maman ini seperti kapsul bulat dan kepanjangannya adalah diantara 2 hingga 11 sentimeter (sm), dan garis pusat buah maman dalam ukuran 3-6 milimeter (mm).
Permakanan
Maman boleh dilakukan secara pemasakan sup atau dibuat sayur. Maman dikatakan sangat pahit rasanya, dan bagi menghilang rasa pahit daunnya, proses penjerukkan boleh dilaku. Di Afrika, yaitu dikawasan barat dan timur, daun maman ini diproses dijadikan sos atau bahan pencecah. Juga, daun maman boleh dilakukan sebagai acar (melalui proses penjerukkan dengan campuran garam).
Bagi masyarakat Gemencheh, Malaysia, maman merupakan satu sayuran yang dimasak bersama dengan ayam, daging atau pun ikan bilis.Rendang maman boleh dikatakan satu juadah kemestian pada setiap hari raya.
Rendang maman ini boleh dimakan bersama nasi, ketupat, lemang atau pun nasi himpit. Rendang maman ini memerlukan santan yang banyak, lada api yang secukupnya dan juga asam keping untuk menghilangkan rasa pahit maman.
Khasiat
Perubatan
Daun dan biji maman, digosok pada kulit secara terus, boleh menyebabkan berlakunya kulit melecur dan radang.[2]

Biji Maman
  • Biji maman (guna sedikit saja), jika ditumbuk lumat dan kemudiannya ditelan, dapat mengeluarkan angin. Penggunaan berlebihan, boleh mengakibatkan angin dalam perut. Sekiranya, ia direbus, air rebusan biji ini boleh dijadikan ubatan luaran bagi merawat buasir dan reumatisme
  • Air rebusan tersebut, boleh diminum bagi merawat gonorea dan cirit-birit (berlendir atau berdarah). 

  • Ekstrak biji pokok maman boleh dijadikan racun serangga.
Daun maman
  • Daun maman yang dihancur dan disapu atau digosok, diletakkan pada bahagian belakang pinggang boleh menghilangkan rasa sakitnya. Selain itu, ia boleh digosok pada kulit yang gatal-gatal, pada reumatisme dan pada kepala (bagi menghilang sakit kepala). Sekiranya daun ini direbus, ia boleh diminum bagi melawaskan penghadaman, bagi melincinkan kahak, dan juga penawar bagi penyakit hati dan hempedu.
Akar pokok Maman


Akar pokok maman dapat membangkitkan dan memelihara kulit yang kekurangan vitamin C. Bagi mendapatkan penawarnya ini, akar pokok maman perlu direbus dan dijadikan minuman.


Resipi Popular :

BAHAN-BAHAN : 1 ekor ayam kampung dara - anggaran 1.5kg 3 ikat sayur maman 5 batang serai-dititik 2 keping asam keping yang kecil Garam secukup rasa BAHAN DITUMBUK LUMAT : 10 biji cili api 5 cm kunyit hidup CARA MEMASAK : 1. Bersihkan daun maman dan ambil daun sajaha dengan bahagian pucuk serta batang sayur yg lembut . Bersihkan sekali lagi daun maman dan tos .Masak air untuk merebus/celur daun maman , tujuans aya rebus daun maman adalah utk buang rasa pahit . Bila daun maman sudar dicelur dan menjadi lembut boleh di tos dan ketepikan dulu . buang air rebusan daun maman ni . 2. Ayam di potong kecil dan dibersihkan kemudian dimasukkan ke dalam periuk kemudian masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk berisi ayam . Nyalakan api dapur , guna api dapur sederhana dan gaul semua bahan . Tambah 1 cawan santan cair dan kacau semua bahan dan masak ayam sehingga kuah mendidih dan jadi sikit . 3. Masukkan santan pekat , serai , asam keping dan garam . Gaul semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la dimasukkan semua daun maman . Kacau semua bahan dan biar sampai masak dan sayur mamans ebati dgn kuah gulai . Boleh ditutup api dapur dan hidang gulai ayam ni . * Kalau suka kuah yang banyak tambah la lagi santan

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Macam kita jeruk sawi dan kobis, tapi maman ni kena jeruk dengan air nasi dan letak sedikit garam kasar. Apa yang saya selalu buat ialah saya ambil setengah cawan nasi, saya rebus dengan 1 sehingga 2 1/2 cawan air biasa. Selepas itu, kita letak sedikit garam kasar. Kemudian tapis air tersebut. Biarkan sejuk. Oh ya sebelum tu kita kena siang maman tu, I mean bersihkan, patah-patahkan batang yang lembut. Basuh dan toskan. Selepas itu, masukkan dalam botol plastik atau kaca, isi air rebusan nasi tadi. Tutup botol ketat-ketat. Simpan dalam peti sejuk dalam 2-3 hari.. Kemudian, bolehlah kita guna jeruk maman yang dah cukup harinya.
Ini resepi masak lemak cili api ikan parang dan jeruk maman.
Bahan-bahan :
1) Seggenggam cili api kampung (guna yang merah dan hijau)
2) 1 1/2 inci kunyit hidup
3) ulas bawang kecil (hiris)
4) 1- 2 sudu kecil garam kasar (ikut citarasa ya)
5)1 asam keping (asam gelugor)
6) 1 biji kelapa (ambil santannya- mungkin dapat dalam 1 dan 1/2 cawan yang pekat dan yang agak-agak kurang pekat dalam 1/2 cawan)
5) 2 keping ikan parang- dicuci bersih
6) Jeruk maman


Cara-cara:

1) Tumbuk cili api dan kunyit hidup bersama garam kasar tadi
2) Letakkan 1-2 sudu besar air untuk sebatikannya
3) Panaskan periuk, masukkan cili api dan kunyit tumbuk tadi.
4) Tumis bagi kering sedikit, jangan biar hangus. Kecilkan api dapur, kemudian masukkan santan pekat tadi, masukkan ikan parang dan asam keping.
5) Biar menggelegak sedikit, tapi tetap dikacau dengan senduk kayu ya. Api biar kecil. Masukkan santan yang kurang pekat tadi.
6) Toskan jeruk maman dalam segenggam, masukkan di dalam gulai tersebut. Kacau perlahan-lahan, jangan sampai pecah minyak. Masukkan bawang kecil hiris. Kacau gulai tersebut  dalam 5-6 minit, kemudian bolehlah padamkan api. 



Gulai ayam kampung sayur maman Gulai ayam kampung dengan sayur maman , sedapnyaa syukur alhamdulillah . Ini adalah lauk kegemaran suami saya dan sekarang ni menjadi kegemaran kami sekeluarga . Saya guna ayam kampung dara so cepat empuk dan tak perlu masa yang lama untuk masak gulai ayam ni . BAHAN-BAHAN : 1 ekor ayam kampung dara - anggaran 1.5kg 3 ikat sayur maman 5 batang serai-dititik 2 keping asam keping yang kecil Garam secukup rasa BAHAN DITUMBUK LUMAT : 10 biji cili api 5 cm kunyit hidup CARA MEMASAK : 1. Bersihkan daun maman dan ambil daun sajaha dengan bahagian pucuk serta batang sayur yg lembut . Bersihkan sekali lagi daun maman dan tos .Masak air untuk merebus/celur daun maman , tujuans aya rebus daun maman adalah utk buang rasa pahit . Bila daun maman sudar dicelur dan menjadi lembut boleh di tos dan ketepikan dulu . buang air rebusan daun maman ni . 2. Ayam di potong kecil dan dibersihkan kemudian dimasukkan ke dalam periuk kemudian masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk berisi ayam . Nyalakan api dapur , guna api dapur sederhana dan gaul semua bahan . Tambah 1 cawan santan cair dan kacau semua bahan dan masak ayam sehingga kuah mendidih dan jadi sikit . 3. Masukkan santan pekat , serai , asam keping dan garam . Gaul semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la dimasukkan semua daun maman . Kacau semua bahan dan biar sampai masak dan sayur mamans ebati dgn kuah gulai . Boleh ditutup api dapur dan hidang gulai ayam ni .

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Cara menjeruk Maman pasir

 Maman masak rendang

2 comments:

Nur haura afeeya said...

Salam

Nur haura afeeya said...

Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢
💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

6) Sepanjang sy kenal ramai pesakit, antara dikalangan kawan-kawan sy juga, pesakit gout pun boleh sembuh dgn cepat , abang sy sendiri minum untuk gout, kalau dlu die bergantung kepada ubat klinik ,sekarang dh sembuh dn gout susah nak dtg dah walau kadang kala ada makan seafood.

Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼

▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit (GERD) yang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................

Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi 017-4687570