Sunday, January 22, 2017

Kenali Flora edibel : CILI - LADA ( Capsicum)

Cili


Cara ukiran  Cili

Cili
Capsicum annuum
Capsicum frutescens
Capsicum chinense
Capsicum pubescens
Capsicum baccatum

Untuk kugiran Cili, lihat Cili (kugiran).
Cili (nama saintifik Capsicum spp.) ialah sejenis sayuran berbuah daripada keluarga Solanaceae.
 Ia dipercayai berasal dari Mexico dan Amerika Selatan dan telah ditanam secara meluas serata dunia terutamanya kawasan beriklim tropika.
Ia terdiri daripada pelbagai spesis dan varieti.
 Namanya berasal dari bahasa Nahuatl melalui terbitan perkataan bahasa Sepanyol Chile.
Ia juga dikenali sebagai lada (Malaysia Pantai Timur) dan cabai (Malaysia Utara) serta meriam lada secupak[1].
Nama Lada juga merupakan asas kepada nama rempah lada hitam dan lada putih kerana rasa pedasnya, walaupun ia adalah spesis yang berlainan sama sekali.
Di Malaysia, kebanyakan cili ditanam di kawasan tanah rendah.

Sejarah
Cili adalah salah satu dari makanan yang telah menjadi keperluan dan kesukaan manusia.
Memakan cili telah menjadi suatu diet bagi masyarakat Amerika sejak 7500 tahun lalu sebelum Masihi.
Terdapat bukti tapak penemuan arkeologi yang terletak di barat daya Ecuador yang menjadikan cili sebagai makanan sejak 600 tahun lalu,[2][3] dan ia merupakan salah satu dari kawasan penanaman cili yang terpenting di benua Amerika pada ketika itu sebagai ladang cili.
Morfologi cili

Cili adalah sejenis tanaman yang tumbuh menegak, berakar tunjang, batang bercabang berwarna hijau (buku batang berwarna hijau atau ungu bergantung kepada kultivar cili), dan daun berwarna hijau muda ke hijau tua dan berbentuk ovat lebar (saiz daun bergantung kepada kultivar).

 Bunga cili berkelopak lima dengan berwarna putih tumbuh keluar dari ketiak dan daun berbentuk loket. Buah pula berbentuk tirus memanjang.

Jenis-jenis – Varieti Cili Padi
Mengikut kebiasaannya, antara jenis-jenis tanaman cili padi yang sering disemai dan sesuai ditanam di negara kita ialah seperti
 Cili Padi Mini, Cili Padi Hijau, Cili padi Putih dan juga Cili Padi Siam.

Tidak seperti cili padi hijau tanamannya sebelum ini, yang ini ialah tanaman cili padi mini. Pokoknya agak rendah serta buahnya kecil dan gemuk sedikit.
Penyemaiannnya juga dibuat sepertimana tanaman cili padi hijau sebelum ini dan tanaman cili padi untuk kegunaan sendiri tidaklah rumit untuk dilakukan.







cili padi mini
Didapati pada peringkat awal, tugasan mengembur, menimbun dan tambah tanah dibuat secara berjadual serta disokong dengan kayu penahan dengan sebaiknya.
Tanah campuran organik juga turut digunakan. Siraman pula dibuat secara rutin sebaiknya lebih2 lagi jika ia ditanamkan pada bekas/polibeg di antara jenis-jenis tanaman cili padi yang ada.
Pemberian baja dibuat mengikut panduan pembekal baja seperti 1 sudu kecil baja dalam tempoh 10-12 hari pada peringkat awal tanaman. Dan 1 sudu besar dalam tempoh 7-10 hari bagi peringkat seterusnya sehingga waktu tuaian.
Didapati tanaman cili padi mini juga sering didatangi semut2 kecil serta serangga perosak seperti hama. Namun ketika usia pokok cili padi agak matang, ia masih mampu menghasilkan buah walaupun diserang serangga2 sedemekian.
Tanaman cili padi mini ini juga didapati daunnya tidak begitu hijau sepertimana tanaman cili padi hijau sebelum ini dan daunnya agak cepat kekuningan serta luruh.
Sepertimana antara jenis-jenis tanaman cili padi, buah cili padi sering dimakan oleh burung2 kecil yang menyukainya juga.
Tanaman cii padi mini 



Masak Lemak Cili padi

No comments: