Tuesday, October 11, 2011

Terapi JUS unuk KESIHATAN

Terapi Jus Untuk Kesihatan

A bit catchy tentang tajuk ni kan....Anyway..sahaja nak kongsi ilmu berkaitan dengan tajuk melalui

Buah-buahan berkhasiat untuk dijadikan minuman jus...Di antaranya termasuklah;

  • AVOKADO
  • LOBAK MERAH
  • BETIK
  • MANGGA
  • TEMBIKAI
  • PISANG
  • EPAL
  • OREN
  • TOMATO
  • JAMBU BATU
  • DAUN SELERI
  • BUAH R LIMAU NIPIS
  • HALIA

AVOKADO mengandungi..
  • 70% air , 20% lemak organik dan 10% mineral.
  • Mineral: kalsium, fosforus, zat besi, kalium dan natrium.
  • Banyak vitamin A, B6 (niasin) dan Vit.C
  • Keistimewaan: mengandungi lemak organik 20-30 kali ganda lebih banyak daripada buah-buahan lain.
  • Sesuai untuk penyakit gout yang kronik.
LOBAK MERAH mengandungi...
  • vitamin A,B,C,D, E dan K serta
  • mineral: zat besi, kalsium, sulfur, klrin dan fosforus
  • LM sumber utama karotin yang berubah di dalam usus menjadi vitamin A bersama Vit.B12.

BETIK mengandungi ..
  • gula, protein, lemak, vitaminC, asid organik, protease,enzim,alkali betik dan karpein.
  • KARPEIN adalah sejenis alkali yang terkandung di dalam betik yang berkhasiat utk mengurangkan serangan serangan jantung, antiameba, dan ubat bagi memudahkan sistem pembuangan air kencing-urin (diuretik)
  • juga membantu melancarkan pencernaan dan membunuh parasit di dalam badan.

No comments: