Salah satu dari pola hidup hijau yang dapat kita lakukan adalah...
Mengurus sampah organik harian kita..
Dengan membuatnya menjadi Baja Kompos (baja organik)
Kebaikannya:
- Baja kompos dapat mengurangkan penggunaan baja tak organik (baja kimia)
- Pembuatan baja kompos tidak rumit
- Tidak memerlukan tempat yang luas ,dan
- Tidak memerlukan banyak peralatan dan perbelanjaan
- Baja kompos berguna untuk memperbaiki struktur tanah.
- Boleh dibuat dengan pelbagai cara dan amat berguna untuk pelbagai jenis tanaman.
Berikut adalah Resipi SJK (C) CHI HWA, SANDAKAN , SABAH
bertajuk : Ke arah Pelestarian Alam Sekeliling : PENGKOMPOSAN
PERALATAN:
- Cangkul
- Air
- Acuan kayu berukuran 4 kaki x 4 kaki x 8 inci ataupun "Wiremesh" yang berukuran 2.5m
KAEDAH PENGKOMPOSAN , 5 langkah berikut :
1. Masukkan sampah dari sisa bahan makanan, rumput atau daun kering ke dalam acuan kayu/ "wiremesh"
2. Masukkan 1% najis ternakan ( najis ayam, najis arnab, najis kambing, najis lembu yang kering) dan air ,kemudian tutup dengan lapisan rumput ataupun daun luruh.
3. Kemudian mampatkan adunan tersebut dengan memijak.
Catatan: Najis ternakan mengandungi bakteria pengurai ; 60% air diperlukan.
4. Ulangi langkah 1 dan 2 sehingga 3 kaki tinggi.
Balut adunan dengan kanvas atau beg plastik.
5. Balik-balikkan adunan setiap 2 minggu selepas sebulan.
Baja kompos akan terhasil selepas 3- 4 bulan.
Faedah Aktiviti Pengkomposan ini juga..
- Satu aktiviti senaman
- Satu aktiviti rekreasi
- Mewujudkan rasa kepuasan dan bangga kerana dapat mengurangan kegunaan sumber melalui aktiviti kitar - semula
- Mengurangkan masalah /jejak ekologi.
(Sumber bahan artikel dari : Makalah ERA HIJAU , Keluaran No. 4-2007.)
Objektif yang paling penting dari aktiviti kelesterian alam ini adalah :
..Yang paling penting dapat meningkatkan taraf kebersihan dan keceriaan persekitaran..
bagi memenuhi moto : 'Melestarikan Alam Tanggungjawab kita Bersama'
Salam eko- dari CG PRIHATIN.
'Do CARE and LOVE our NATURE'
" Save the FLORA..Save the FAUNA..
Save the ECOSYSTEM..Save the EARTH".
No comments:
Post a Comment