Perihal CILI BENGGALA
Resipi Cili Benggala
Cili Benggala Merah ini adalah salah satu sayuran
lazat yang boleh dinikmati sama ada secara mentah atau dimasak.
·
Sebiji cili benggala mengandungi
lebih daripada 100% keperluan vitamin C harian anda (wow!).
·
Ia juga mengandungi sejumlah fiber
dan vitamin B6.
·
Tambahan pula, ia juga kaya dengan
carotenoids yang dapat membantu menghalang kedutan kulit
dan meningkatkan peraliran darah terhadap kulit, menjadikannya lebih muda.
·
Kerana mengandungi
carotenoids, cili ini juga bagus untuk menentang jerawat.
Cili benggala merah merupakan makanan ringan yang sempurna dan rendah kalori dan
rasa rangup yang memuaskan.
Simpan
hirisan cili benggala merah ini di dalam peti sejuk, jadi anda sentiasa dapat
memakan makanan yang sihat dan lazat apabila terasa ingin menguyah makanan
ringan.
Fiber yang terkandung di dalamnya akan membantu anda berasa kenyang untuk masa yang lama dan anda akan
mendapat kulit yang licin!
sumber: facebook
Sedap makan cili ni... biasa dalam pizza memang salah
satu bahan utama... buat salad sedap cili benggala ni... hijau, merah dan
kuning... warna warni yang menyelerakan dan penyeri dalam hidangan dan
masakan.
Thanks
for reading: Khasiat
Cili Benggala Merah
Seperti
yang dipetik dari Style Craze, di antara kebaikan yang boleh diperolehi dari
tumbuhan yang bulat dan berasa pedas manis ini adalah:
1. Menjaga kesihatan rambut & kulit
1. Menjaga kesihatan rambut & kulit
·
Lada benggala atau dikenali juga sebagai 'capsicum' memiliki banyak anti oksida dan vitamin lengkap yang boleh menjaga akar rambut dan ketegangan kulit.
Lada benggala atau dikenali juga sebagai 'capsicum' memiliki banyak anti oksida dan vitamin lengkap yang boleh menjaga akar rambut dan ketegangan kulit.
·
Selain bertindak sebagai agen awet muda
dan mencegah dari penuaan diri, lada benggala juga boleh menjadikan kulit bebas
dari sebarang jerawat kerana sifatnya
Yang aktfi bakteria.
Jika anda memiliki kulit wajah yang sensitif, amalkan lada benggala sebagai bahan utama masker dan ianya boleh membantu dalam mencerahkan kulit wajah.
2.Baik untuk mata
Kerana sifatnya yang memiliki banyak vitamin A khususnya bagi lada benggala yang bewarna kuning dan merah, ianya sangat baik dalam menjaga kesihatan mata.
Lada benggala juga mengandungi 4 karatenoid cryptoxanthin iaitu beta, beta-karoten, lutein dan zeaxanthin yang dapat mencegah katarak dan berbagai penyakit mata yang lain.
3. Melancarkan pencernaan
Kaya dengan serat dan dapat meneutralkan penyakit ulu hati sekali gus lada benggala turut bertindak sebagai agen pelancaran pencernaan.
Sifatnya yang anti bakteria dapat menghambat
pertumbuhan bakteria yang lain seperti Salmonella dan E.coli.
4. Mencegah skurvi
'Capsicum' juga mampu mencegah penyakit skurvi iaitu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin C di dalam badan yang mengakibatkan gusi menjadi bengkak dan berdarah serta luka yang hampir sembuh boleh terbuka semula dan sebagainya.
5. Mencegah anemia
Lada benggala juga kaya dengan mineral penting yang sangat diperlukan oleh tubuh seperti zat besi, maka ianya sangat baik dalam mencegah dan menyembuhkan anemia.
Bahkan
vitamin C dan magnesium dalam lada benggala juga membantu memperkuatkan sistem
imun dan merangsang produksi trombosit/platlet.
No comments:
Post a Comment