ASAM GELUGUR , lebih dikenali dengan nama ASAM KEPING....memang tidak asing
dalam kehidupan seharian kita.
Jom Kenali Tumbuhan popular ini dengan lebih dekat lagi...
Asam Gelugur ( Garcinia atroviridis )
Famili : Cluciacea
Asam Gelugur ( Garcinia atroviridis )
Famili : Cluciacea
Pokok Asam Gelugur |
Buah Asam Gelugur |
Buah Asam gelugur yang telah dikeringkan |
Khasiat Asam Gelugur
·
Buah asam
gelugur mengadungi asid sitrik, asid tartarik, asid malik, asid askorbik, asid hidroksisitrik, flavonoid, serat, vitamin dan mineral.
·
Asid askorbiknya
berperanan sebagai antibakeria.
·
Daunnya pula
mengandungi serat, karbohidrat, alkoloid, vitamin dan
mineral.
·
Dengan memakan
daun, bunga atau buah asam gelugur dapat menurunkan
darah tinggi, merawat kencing manis,
berat badan berlebihan, tidak selera makan dan sakit jantung.
·
Buah, bunga dan
pucukmya boleh bertindak sebagai
antioksidan dan awet muda.
Kegunaan
asam gelugur
·
Buah asam gelugur yang telah siap
diproses sering dijadikan bahan perisa dalam masakan melayu serta dijadikan
bahan untuk menghilangkan rasa atau bau hanyir yang terdapat pada ikan atau
daging.
·
Asam gelugur ini mempunyai rasa
yang sangat masam.
·
Asam gelugor kering digelar asam keping digunakan kebanyakannya untuk
bahan masakan sebagai
penambah rasa kemasaman dalam masakan.
·
Antara masakan popular perlukan
asam keping seperti masakan asam pedas, masak lemak cili api, masak singgang
dan segala jenis masakan lain.
·
Asam keping ini mengandungi bahan asid hidrositrik boleh menggantikan asam jawa.
·
Pada masa ini ada yang menggunakan asam gelugur untuk jus minuman dan membantu mengurangkan
kolesterol dalam badan serta berfungsi sebagai antioksidan yang
baik
·
Pucuk muda yang mentah atau
dicelur dibuat makanan bersama dengan budu, cencaluk, sambal belacan atau
lain-lain pencecah ketika makan nasi.
·
Pucuk mudanya boleh dijadikan ramuan dalam nasi ulam dan nasi kerabu.
Daun muda dan bunganya juga boleh dimasukkan ke dalam masakan asam pedas dan
masak lemak cili api.
·
Buah muda asam
gelugur boleh dibuat campuran dalam sambal belacan.
Terapi Alami
·
Ada wanita mengamalkan minum air asam gelugur semasa berpantang
dipercayai untuk mempercepatkan proses
mengecutkan rahim. Selain itu amalan tersebut juga dikatakan mampu menurunkan berat badan.
·
Asid utama asid
hydroxycitric atau HCA. di dalam asam gelugur pernah menjadi kajian saintis
pemakanan. Terbukti ia sangat berkesan membantu
mengekang nafsu makan dan menggalakkan penguraian lemak dalam tubuh manusia
dan haiwan
·
Penggunaan asam gelugur juga mendapat tempat dalam perubatan
India kuno (Ayurveda) bagi mengatasi masalah penghadaman, rawatan cacing, parasit, tumor dan cirit-birit berdarah.
·
Air rebusan kulit buah asam gelugur juga dikatakan mampu
digunakan untuk merawat reumatisme dan
masalah dalam perut. Selain itu buah tersebut dikatakan berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi.
·
Perubatan Melayu zaman dahulu menggunakan rebusan air daun dan
akar asam gelugur untuk menyembuhkan
sakit telinga melalui titisan ke dalam telinga.
·
Buah asam gelugur juga dikatakan mampu melegakan kesakitan gusi. Caranya adalah dengan mengambil sekeping
asam gelugur dan kemudian basuh hingga bersih sehingga menjadi sedikit lembut.
Tampal atau selitkan di celah-celah antara gusi dan bahagian pipi selama 10
hingga 15 minit. Kemudian kumur dengan air suam.
Cara membuat asam keping
Masak Pindang Ikan yang popular
Produk Asam Gelugur
Terapi Alami - Jamu Asam Gulugur- Kunyit untuk Kesihatan
No comments:
Post a Comment