A bit catchy tentang tajuk ni kan....Anyway..sahaja nak kongsi ilmu berkaitan dengan tajuk melalui
Buah-buahan berkhasiat untuk dijadikan minuman jus...Di antaranya termasuklah;
- AVOKADO
- LOBAK MERAH
- BETIK
- MANGGA
- TEMBIKAI
- PISANG
- EPAL
- OREN
- TOMATO
- JAMBU BATU
- DAUN SELERI
- BUAH R LIMAU NIPIS
- HALIA
AVOKADO mengandungi..
- 70% air , 20% lemak organik dan 10% mineral.
- Mineral: kalsium, fosforus, zat besi, kalium dan natrium.
- Banyak vitamin A, B6 (niasin) dan Vit.C
- Keistimewaan: mengandungi lemak organik 20-30 kali ganda lebih banyak daripada buah-buahan lain.
- Sesuai untuk penyakit gout yang kronik.
- vitamin A,B,C,D, E dan K serta
- mineral: zat besi, kalsium, sulfur, klrin dan fosforus
- LM sumber utama karotin yang berubah di dalam usus menjadi vitamin A bersama Vit.B12.
BETIK mengandungi ..
- gula, protein, lemak, vitaminC, asid organik, protease,enzim,alkali betik dan karpein.
- KARPEIN adalah sejenis alkali yang terkandung di dalam betik yang berkhasiat utk mengurangkan serangan serangan jantung, antiameba, dan ubat bagi memudahkan sistem pembuangan air kencing-urin (diuretik)
- juga membantu melancarkan pencernaan dan membunuh parasit di dalam badan.
No comments:
Post a Comment